lauantai 4. marraskuuta 2023

Ajatuksistamme ei sammu heidän muistonsa

Säkkijärven seurakunnan kirkkoherra Hannes Lahti pitämässä puhetta 
Säkkijärven hautausmaan sankarihaudoilla jatkosodan aikana. Kuva: Malla T.


Kun vuosittain vietetään Säkkijärvi-juhlia, on päivän alkajaisiksi aina tapana käydä sankarihaudoilla ja Karjalaan jääneiden muistopatsaalla, jossa lausutaan seppelettä laskettaessa saatesanat

Vuonna 1978 oli Mäkelän Mirjamin vuoro lausua nuo sanat:

"Hyvät juhlavieraat. 
Olemme kokoontuneet tänne Jumalan puistoon, tuodaksemme kiitoksemme ja kunnioituksemme menneiden sukupolvien muistolle. Me tarvitsemme tällaisen tilaisuuden, eivät menneiden sukupolvien työt jouda unhoon. Me olemme äkisti kiskaistu juuriltamme uusille olinpaikoille, mutta me tunnemme juuremme ja muistamme kotiseutumme perinteineen. 

Silloin jälleenrakennusvuosien aikana tervehti Viipurin hiippakunnan piispa Ilmari Salomies hiippakuntansa karjalaisia sanoen mm. 
"Pitäkää edelleen kunniassa kotiseutunne parhaat muistot ja perinteet. 
Pyrkikää eteenpäin, noudattakaa omalta osaltanne pyhän kirjan kehoitusta etsiä sen paikkakunnan parasta, johon Jumala on teidät maanpakolaisena johdattanut." 

Ajatuksemme lennähtävät Säkkijärven maille ja muistelomme viivähtävät lapsuus- ja miehuusvuosien tantereilla. Me tahdomme nyt tässä kunnioittaa esi-isiämme, työnsukupolvia, jotka ovat ahertaneet kovia kokeneilla kotiseuduillamme. Raivanneet peltonsa ja jättäneet meille henkisen perintönsä sekä rakkauden tähän maahan, jota meidän tulee vaalia. 

Ne lait, jotka ohjaavat kansakuntien elämää, ovat ankarat ja kovat. Siitä kertovat kymmenet tuhannet sankarivainajien muistopaadet maamme kirkkotarhoissa. Me kunnioitamme heitä - taistelujen sukupolvia - heidän yhtenäisyytensä ansiosta meillä on vapaa isänmaa. 

Minkään kansakunnan vapaus ei voi säilyä ilman uhreja. Tänään muistelemme rakkaita omaisiamme, jotka nukkuvat siellä Säkkijärven nurmen alla. Emme enää muistele niin syvästi surren, vaan kaihoten ja kaipuuta tuntien. Mieliimme tulevat monet rakkaat muistot. Ajatuksistamme ei sammu heidän muistonsa, vaikka emme voi heidän hautakumpujaan vaalia. Meidän on puhuttava lapsillemme isien kärsimysteistä muistaen, että isänmaan menestys on meidän kaikkien menestys. Olkoon rukous meidän jokapäiväinen matkasauvamme, Jumala synnyinmaata siunatkoon."


Rauhallista pyhäinpäivää 



(Laihajärven kylätoimikunta. Mirjam Mäkelän puhe Säkkijärvi-juhlassa kesäkuussa 1978).

Ei kommentteja: