Laihajärvipäivässä esitettiin lyhyt elokuva "Eldankajärven jää -laulun Lotta Lunkreenista"


Eldankajärven jää laulun lotta Lunkreen eli Elli Vanhala

Laihajärvi-päivää vietettiin Orimattilassa, Artjärven Vuorenmäen maamiesseurantalolla lauantaina 10. elokuuta. Kyläpäällikkö Pertti kävi laskemassa Eijan kanssa kukkavihon Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä Artjärven kirkolla. Ruokailun jälkeen päivä aloitettiin perinteitä noudattaen samoin kuin aina ennenkin eli laihajärveläisen Eeva Porkan sanoittaman 12-säkeistöisen Laihan balladin sävelin. ”Haastaminen, hapanlohot, siinä aihe ohjelman, laihalaiset samas parves, oisko enää hauskempaa”. Yhteislaulua johti Unto H, Kalervo M (viulu) ja Veli-Matti H (haitari) säestäessä.


Kasvissosekeittoa ja hapanlohkoa

Kyläpäällikkö Pertti toivotti kaikki tervetulleiksi todeten, että Laihajärvi-päivä on järjestetty nyt jo 33 kertaa, vain kaksi kertaa on jäänyt pitämättä koronan takia. Vuoden aikana poisnukkuneita  muistettiin hiljaisella hetkellä. 

Pertti mainitsi tiedotusasiana, että Lahden historialliseen museoon on toimitettu mm. laihajärveläisiä tavaroita ja matkakuvia. Näyttely on avoinna 10.8.2025 asti. 
Tiedottajan välihuomautus: kannattaa mennä tutustumaan näyttelyyn. Siellä on esillä mm. Salmelan Helgan kasvio, jossa kasveja Monrepos puistosta sekä Laihajärveltä vuosilta 1938 - 1939 ja Lyijysen Elsan käsityövihkoja naiskäsityökoulun ajoilta v.1928 sekä puikuri. 

Seuraavaksi Unto, Veli-Matti ja Kalervo esittivät Rauno Lehtisen kappaleen Kasvupaikka: 
”Vierii vuodet kasvaa jokainen, oman nuoruutensa muistaen. 
Kun silloin kauneimmillaan kaiken nähdä voi, ja joukko yhteinen kun turvan toi, 
Niin paistoi päivä meille kaiken kultaen. Tuo aika mennyt on pois kiitäen.”

"Saa muistot mieleen Karjalan, sen kunnahat nyt vierahan" Kalervo ja Unto lauloivat Hannu Koskelaisen säveltämän Karjala-valssin Veli-Matin säestäessä. Kalervo ja Veli-Matti soittivat Säkkijärven polkan niin hienosti, että luulisi heidän soittaneen paljonkin yhdessä -olivat harjoitelleet vain kerran aamupäivällä ennen Laihajärvipäivään osallistuvien saapumista.


Säkkijärven karttakirjaa oli 
Säkkijärviseurasta esittelemässä Martti K. Kirja on siinä vaiheessa, että se tulee jouluksi myyntiin. Kirjaan tulee kartat kaikista Säkkijärven kylistä. Kirjaa on myyty ennakkoon jo 250 kappaletta, painos tulee olemaan 1000 kappaletta.

Eldankajärven jää laulun lotasta lyhytelokuva 
Virolahdella syntynyt, nykyään lahtelainen Keijo S esitti kansainvälisesti palkitun lyhytelokuvansa ”Rintamalotta”. Elokuva palkittiin Romaniassa World Movie Contest UNICA -filmifestivaaleilla 2016. Elokuvia kilpailussa oli 33:sta eri maasta ja avoimessa sarjassa lähes sata elokuvaa. Elokuva on tarina lahtelaisesta muonituslotta Elsa Vanhalasta eli Eldankajärven jää laulun Lotta Lunkreenista. Vanhala palveli Uhtuan suunnalla Jääkärirykmentti 32:n komentopaikalla muonituslottana.


Keijo kertoi elokuvasta: ”Helmikuussa aloin tekemään tätä Rintamalottaa ja se esitettiin helmikuun lopulla Kino-Iiriksessä, Päijät-Hämeen elokuvakeskuksessa. Siellä esitetään lahtelaisia lyhytelokuvia. Tämä elokuva oli laitettu viimeiseksi, johtuen siitä, että olen siellä elokuvakeskuksessa varapuheenjohtajana - voin tehdä ohjelmia sen mukaan. Ja sitten kun elokuva päättyi - se oli herkkä hetki. Sen jälkeen tätä lottatarinaa on levitetty ympäri Suomea, kaukaisimmat Lapissa, Kymenlaaksossa ja punkkerimuseolla Miehikkälässä ja ympäri maata.

Ja mikä esityspaikka tällä kertaa: katsokaa mitä tuolla taululla lukee - Lotta Svärd järjestö toimi tässä rakennuksessa vuosina 1936 - 1944. Nyt ollaan oikeassa paikassa.
 "


"Vielä tuosta elokuvasta", Keijo jatkoi: "Elsa oli rintamalla 5 vuotta kaiken kaikkiaan. Miettikää. Joku mies kävi pyörähtämässä ja sai pienen osumaan käteensä, eikä mennyt ikinä takaisin. Elsa oli viisi vuotta ja oli myös mukana Lapin sodassa. Siinä on yhdelle naiselle kyllä maanpuolustustehtävää riittävästi.

Laihajärven kylätoimikuntaan valittiin kyläkokouksessa uusi jäsen toisen erottua. Karjalaisten laulu kajahti lopuksi tosi hienosti Unton toimiessa esilaulajana. Kalervo ja Veli-Matti säestivät laulua. Lopuksi Päivi vetäisi kovalla äänellä ”HEI” kohdassa ”silloin riemun suuri soitto, hei, Karjalasta kajahtaa.” Päivän päätteksi oli täytekakkukahvit ja arpajaiset. 

Ollaan yhdes täällä hetki, lapset kauniin Karjalan. 

Kiitos kaikille osallistuneille!

Laihajärven kylätoimikunnan puolesta kirjoitti Mervi


Kuten vuonna 2017, niin tänäkin vuonna
"Aurinkoinen Artjärvi kylpi vedessä".
Onneksi olimme sisällä, sillä se verran rajusti vettä satoi.

Kommentit

Suositut tekstit