torstai 5. lokakuuta 2023

Oron Joonaksen kosiomatka

Helga Salmelan muisteluja Oron Joonaksesta

Joonas oli Sirkan ja minun vanhaisä, niin kuin Säkkijärvellä sanottiin. Äidin isä.

Tommiskan Vilho on kertonut sedästään, että hän oli hyvin vahva mies. Me Sirkan kanssa muistamme hänet vanhana miehenä, joka oli meille hyvin läheinen ja rakas henkilö. Olihan hän ainoa isovanhempi. 
Mamma, äidinäiti oli kuollut ja isän vanhemmat olivat kuolleet jo isän ollessa lapsi. 

Sirkka ja Helga Viipurissa. Kuva: Raimo K.

Asuimme Viipurissa, mutta kaikki kesät ja useimmat joulut olimme Laihajärvellä Orolla, missä vanhanisän lisäksi asuivat Hanna-täti, Vilho-, Oskar- ja Lauri-enot sekä myöhemmin Vilhon ja Oskarin puolisot Edla ja Elsa. 

Kesäisin aikuisten ollessa peltotöissä vanhaisä toimitti tuvassa pieniä askareita, kuten kahvin ja sikurin paahtamista, sokerin pilkkomista ym. Muistan, että kävimme vanhan isän kanssa Hiekan kaupassa. Sirkka muistaa, että kävimme kerran kylässä Laisniemen Tommiskalla, veneellä Laihanjärven yli.

Oron tuvassa kahvilla: Joonas, Lauri-poika ja Amalia-tytär. 
Oikealla olevaa pariskuntaa ei ole tunnistettu. Kuva: Merja T.

Ja se oli meistä mieluista, kun vanhaisä tuli meille Viipuriin kylään. Naapurissa oli Schmandin leipomo ja hän kävi mielellään siellä istumassa ja ihmettelemässä leipomon touhuja, suuria uuneja sekä varsinkin paraskin tekoa. Niitähän sai ostaa Laihan kaupasta. Siellä ne eivät enää olleet yhtä herkullisia, joten hän oli kysynyt ”saako niitä markalla maistaa”. Saihan niitä maistaa ilman rahaakin.

Vilho Tommiska muisteli isänsä Eerikin kertoneen Joonaksen matkasta Laihajärvelle.

Sisarussarjasta Tuomas, Valpuri ja Kristiina olivat jo avioituneet. Tuomas oli isäntänä kotitilalla ja hänellä oli jo 4 lasta. Eerik ja Joonas olivat vielä poikamiehiä. Eerik oli kertonut Joonakselle Laihajärvellä olevan ison talon, missä on vain yksi tytär. Ehkä Joonaskin oli siitä tietoinen -olihan Valpuri-sisar naimisissa Laihajärvellä. Niin veljekset lähtivät kosiomatkalle, Eerik puhemiehenä. Kaikki kävi suunnitelmien mukaan ja miehet palasivat kotiin.

Tytön isä Paavo Kolkka vai oliko tytär Valpuri tuli kuitenkin katumapäälle ja Paavo lähti palauttamaan kihloja takaisin Suurpäälään. Paavon lähtiessä Tommiskalta kotimatkalle Joonas tuli ulos saattamaan. Asetti vällyn miehen jalkojen peitteeksi ja antoi ohjakset käteen. Tästä Paavo rupesi ajattelemaan, että tämähän onkin hyväluontoinen mies, kun ei suuttunut, vaan näin kohteliaasti saatteli appiukkoehdokasta. Ei ole tietoa, missä vaiheessa ja miten kihlat palautuivat takaisin morsiamelle. Joonaksesta ja Valpurista tuli kuin tulikin aviopari ja Paavo sai varmaan hyvän vävyn. Joonaksesta tuli isäntä muutaman vuoden kuluttua, kun Paavo luovutti tilan hänelle. 

Joonas ja Valpuri. Kuva: Mervi T.

Valpuri oli vihittäessä 16-vuotias, Joonas oli 25 vuotta vanha. Valpuri kuoli 49-vuotiaana vuonna 1919. Joonas eli leskenä 14 vuotta ja kuoli vuonna 1933. Sirkka oli silloin 9 vuotta ja minä olin 7 vuotta vanha.

Tämä tarina julkaistiin keväällä 2023 Säkkijärvilehdessä. 
(Laihajärven kylätoimikunta. Helgan kirjoittama teksti Merja Toivonen arkistosta).


Ei kommentteja: