perjantai 20. tammikuuta 2023

Postinkuljetusta Laihajärvelle


Näin vähillä tiedoilla kirjeet löysivät ennen perille. Kirjekuoret vuodelta 1942. (Taina T. arkistosta)


Jo 11-vuotiaana aloitti postinkuljettamisen Säkkijärvellä Arvi Junnola.
Kun poika oli niin pieni, piti polkupyörää polkea pitkiä kymmenien kilometrien taipaleita rungon välistä. Hän ehti olla postinkuljetustehtävissä ennen talvisotaa kymmenkunta vuotta, tuuraten veljeään Laihajärven postinkuljettamisessakin.

”Etupäässä kuljetin postia Salajärven, Nurmelan ja Väkevälän kyliin. Kesällä matka taittui pyörällä, mutta enimmäkseen 33 kilometrin matka taitetiin hevosella. Kuljetusta oli viitenä päivänä viikossa. 
Niin oli postin kuljettaminen verissä, että se tuli uniinkin. Uneksin painajaisissa, mitä seurasi, kun posti jäi viemättä. Unet olivat sekavia: kerrankin Rainion Imppa tuli vastaan, että missä posti viipyy. 
Laihajärvelle kuljetin postin Anttilan tupaan. Sinne toin postia kolmasti viikossa. Maalaiskirjeenkantaja hankki 1930-luvulla muistaakseni 350 markkaa kuukaudessa. Arvopostin toin ihmisille valtakirjalla.”

Arvi Junnola on maalaistalon poika Säkkijärven kirkonkylän Nahkapöksyltä. Perheessä oli neljä veljestä ja sisar. Yksi Veli Jorma on kuollut ja itse Arvi asuu Jämsässä. Musiikki oli säkkijärveläisperheessä leimaavana, sillä isä johti Säkkijärven torviseitsikkoa. Arvilla olisi muistoja Viljo Vesterisen ja Anton Hämäläisen soitoista ja Säkkijärven polkasta.

Talossa oli kolme hevosta, joten niistä jouti osa aina postinkuljetukseen. Myöhemmin isä osti auton ja sillä veli Aarnen kanssa Arvi jakoi postia myös Laisniemeen ja Kolholaan. Yksityiskohtia ei Arvi paljon 1930-luvun postinkuljetuksista tapaa, sillä olihan hän tuolloin vasta kouluiässä. Mitään pahempia haavereita ja vastoinkäymisiä hän ei muista, vaikka kerran Salajärven tiellä pientä pyöräilijää vietiin lepikkoon tiukassa vastaantulijat tilanteessa.

Jämsässä Arvi Junnola toimi kuorma-autoliikennöitsijänä. Hänellä oli neljä autoa. Nyt hän on itse hellittänyt. Jatko on turvatuissa käsissä, sillä neljä poikaa ja tytär ajavat autoja.

(Haastattalu: Laihajärven kylätoimikunta, Jaakko Jarva
Tallennettu Laihajärveläisten tapaamisessa 23. 7.1994 Vehkalahden Pyhällön kylässä).

Ei kommentteja: