torstai 5. tammikuuta 2023

Estupaseen ol laitettu höyrysauna

Kuva: Raija M.

Aloitetaan vuosi 2023 Mirjam Mäkelän muisteloilla, Laihajärven murteella kerrottuna.

Anoppi sen kerrassa näk, ku istu ikkunan vieressä keträämässä, jotta nyt ei oo asiat oikeen, ku vävy on kaikellaviisii rääkällään puukuorman päällä. Kun vävy rönti alas kuormalta ja läks laakkusissaan hiipimää tuppaan, ties, jotta tauti on tult talloon. Vävyä issiäkkii harmitti, ku muisti miten turhaa puuta nosti, sellasta yhen kään puuta, mitä ei tarvint puntaillakkaan. Yht' äkkiä vaan viilas selkään, ku ol kiero asento. Siinä sitä oltiin köykyssä ku pakkasen ampuma sikopajan linkku, hyvä jotta kottiin pääs.

Ku vävy mietti tätä tappausta tupasen sängyssä, alko estupasen puolelta kuulua supatusta ja kolinaa, välistä tuntu niiku ois jottai taakuroitu. Anoppi siel jottain puuhas. Anoppi ja täti olliit kylässä sellaisen parantajan maineessa, osasiit laittaa ruusinkääreitä ja tehä muutakiin parannuspuuhaa. Kun tätä kolinaa ol jatkunt jonkun aikaa, tul vaimo sanomaa, jotta ol laitettu tuonne estupaseen höyrysauna. Sinne pitäs männä makkaamaan ja lämmittämmään selkää - tiiä siit, jos vaikk ois siintä apua. Vaimon kyöräämänä pääs vävy estupaseen, siellä ol merkillisen näkönen kotus.

Kaks tuolia ol pantu vastakkain, vähän matkan päähän toisistaan ja tuoliin karmin päällä ol joku sermiillä peitetty kotus. Se pitkälleen pääsy niihiin tuoliin päälle ol oikein vetkaletta kipiällä selällä. Mut niin vaan käi, jotta vävy makas selällään tuoliilla, selkä paljaanna. Latteilla tuoliin välissä ol peltinen riehtilä, mihi ol pantu uunissa kuumennettuja kiviä. Niistä nous hyvä lämmin selkää kohti. Ku sermit suojasiit, ei lämmin pääst pois, vaan tuntu oikeen hyvälle, ihan tul un silmään.

Siit tul täti ja roppas yht'äkkiä koussikalla vettä kivviille, sen arvaa millane hönkä sieltä nous. Kun kuuma höyry tapas selkään, kaamaht vävy yht'äkkiä ylös - ei olt aikaa aatella selän kipeyttä, kun oikeen poltti. Mut kun siit ol pääst seisomaan, huomas vävy, jotta voikiin seisoa ihan suoranna. Varovast siintä sit koitti liikutella issiään, mut missää ei tuntunt kipiää kohtaa. Näin se höyrysauna autto vävyn kipiiän selkään ja koko kipeys män myötä myösin, vai liek vävyn mielessä olt pelko - jotta taas joutuu tätin ja anopin parannettavaks - mää tiiä.




Lopuksi muutamia murresanoja: 

RAMATA = kehua

RAMASTA = kun väsyttää

ROMISTA = kolista

RAATATA, ROLLATA = juoruta

ROLLIMOOTTOR = juoruakka

SYTI = mukava, joustava, miellyttävä

MOLOTSA = oikein mukava

LÄKKÄ PARVEEN = lähde mukaan

SAIN LÄKÄTÄ = sain puhua kovasti (paljon)

PYTKYLÄINEN = kulmikas

TUTIERATA = udella

SUTKI = sukkela, vilkas tai ovela

RÄNNÄTÄ = hyökätä äkkiä

ROPO = tuohesta tehty pallo, minkä sisällä on kiviä tai herneitä

LONTATA = esim. joku märkä savikappale heitetään äkkiä, niin sillon lonttaa

LONTUTA = kun lonttuaa, niin silloin jotain menee liikaa

LONTIA, LAMPSIA = kävellä oikein väsyneesti

Ei kommentteja: